Mini Lundaspelen är spelformen för Lundaspelen för barn U12, U11 och yngre. I denna kategori har vi en speciell spelform och ett helt nytt turneringsupplägg. 

Huvudsyftet i kategorin U11 - U12 är att utveckla spelarna och ta bort det annars naturliga incitamentet att vinst är det viktigaste, istället ligger fokus på laganda, basketglädje och individuell utveckling. Ledare och åskådare uppmuntrar lagets och spelarnas glädje till sporten och viljan att ge sitt bästa och göra sitt bästa. För att det ändå ska bli riktig turneringskänsla avslutas turneringen med en sammankomst där alla deltar i ceremonin och medaljer delas ut till spelarna.

Gruppspel

Alla lag är uppdelade i grupper (se spelprogram) där alla möter alla inom gruppen. Resultaten publiceras inte, men noteras och registreras hos tävlingskansliet för kommande matcher.

Play-off

I det fortsatta spelet är lagen indelade i nya grupper, utefter resultatet i det första gruppspelet. Detta är för att lagen förhoppningsvis skall få möta lag som kommit lika långt i sin basketutveckling. Inte heller här publiceras några resultat och det koras ingen segrare.

Avslutning

U12 och U11-spelet avslutas med en gemensam ceremoni för alla lag, både pojkar och flickor, i Pilängshallen på kvällen den 3:e Julii. Då samlas alla spelare och ledare för en avslutning där individuella medaljer kommer att delas ut till alla deltagare.

(Obs- Om ert lag ej kan deltaga vid avslutningen- meddela tävlingskansliet på Eoshallen så att era spelare kan få med sig medaljer som minne)

Kategorierna U12-U11 spelas enligt Easy Basket-reglerna från Svenska Basketbollförbundet, förutom nedanstående ändringar. 

Speltid

Speltid är 4 x 6 minuter. Klockan stannas inte de sista tre minuterna.

Inga time-outs, en minuts paus mellan varje period.

Spelare/Byten

Matcherna spelas 5 mot 5 på banan (Fullstor plan)

Varje spelare måste spela minst en period och sitta på bänken minst en period. Detta innebär, att om ett lag måste bestå av minst 7 spelare för att spela med 5 spelare på planen varje period. Om ni har mindre än 7 spelare i laget, måste ni spela någon/några period(er) med 4 eller 3 spelare på planen.

Byten kan bara göras mellan perioderna och om en spelare blir skadad. Om du byter ut en skadad spelare, kommer den inbytta spelaren att räknas som spelare för den perioden.

Bestraffning för felaktiga byten: Teknisk foul för coachen.

Bollstorlek/Korghöjd

Alla matcher spelas med bollstorlek 5 på låga korgar, 260 cm.

Poäng

Inga tre-poängsskott. Inga bonuskast när en spelare blir foulad samtidigt som poäng görs. I stället, får det laget som gör poäng ett extra poäng i protokollet. 

Fouls

Spelaren blir utfoulad vid den fjärde personliga foulen. När en spelare får sin fjärde foul måste denna spelare bytas ut. Matchklockan ska INTE stoppas.

Inga lagfoul räknas.

Inga straffkast. Om en spelare blir foulad vid ett skottförsök, men missar korgen, erhåller skyttens lag en poäng samt bollen för inkast vid baslinjen. Om en spelare blir foulad vid ett skottförsök, och gör poäng, får det poänggörande laget ett extra poäng (3 poäng totalt), och det foulande laget får inkast på baslinjen. 

Om en teknisk eller osportslig foul döms, får motståndarna en poäng och bollen vid inkastlinjen på främre planhalvan.

Överträdelser

Bakåtspel (från främre till bakre planhalvan) är inte en överträdelse.

En spelare får lov att ta bollen från en spelare i motståndarlaget, detta är ingen överträdelse.

Försvar

Zonförsvar är inte tillåtet. Bestraffning: Första gången får coachen en officiell varning, andra gången en B-teknisk foul på coachen.

Helplansförsvar/press är inte tillåtet för ett lag som leder med mer än 20 poäng.

(Situation: Ett lag har enbart 4 spelare på planen på grund av fouls/skador etc.= motståndarlaget måste fortfarande spela man-man försvar = 2 spelare från laget med 5 spelare måste spela man-man försvar på samma spelare. Inget zon-försvar tillåtet)

Övertidsperiod

Oavgjort resultat avgörs med övertidsperiod(er) 1x2 minuter till dess att en vinnare korats. Övertidsperiod betraktas som en ny period. Spelriktningspilen gäller i början av, och fortsatt under, övertidsperioden.

Skottklocka (24-sek/14-sek)

Skottklockan (24-sek/14-sek) är inte bemannad i sekretariatet, men domaren kan signalera för 10 sekunder kvar av anfallet om ett lag, såvitt domaren bedömer, medvetet försenar matchen eller om bollen inte rör ringen inom rimlig tid.

Färg på matchdräkt

Det lag som nämns först i spelschemat, Lag A, ska spela i ljusa tröjor. Det lad som nämns sist i spelschemat, Lag B, ska spela i mörka tröjor. Om lagen kommer överens om det får de byta färger på tröjorna.

/version 2022/